De Herentalse cultuurraad greep Open Monumentendag aan om voor Herentals een echt museumbeleid te vragen.Naast de toekomst van het Begijnhofmuseum, het Fraikinmuseum is er ook nog de vraag naar een eigen museum voor Notrevic in Noorderwijk.



Naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft de Herentalse cultuurraad, in nauwe samenspraak met alle aangesloten culturele en socio-culturele verenigingen, een document opgesteld waarin de grootste noden en verzuchtingen van deze verenigingen worden opgesomd en toegelicht.

Deze aanbevelingen voor het cultuurbeleid voor de periode 2012-2018 werden reeds overgemaakt aan alle politieke partijen, in de stellige hoop dat de toekomstige beleidsvoerders hier in de loop van hun ambtsperiode de nodige aandacht aan willen besteden.

Herentals beschikt over een schat aan historisch erfgoed, maar een deel van dit erfgoed krijgt momenteel niet de aandacht en de uitstraling die het verdient. Neem nu bijvoorbeeld het begijnhofmuseum (zie foto).

Kortelings komt dit gebouw weer uit de steigers. Dat is mooi en hiervoor is ook heel wat werk verricht door alle betrokken actoren, inclusief en niet in het minste door het lokaal beleid.

Maar ondanks deze positieve resultaten van deelprojecten stelt de cultuurraad toch wel een gebrek aan een gecoördineerd beleid vast. Hoe zal men straks dit begijnhofmuseum opnieuw gaan inrichten? Hoe wordt het toegankelijk gemaakt? Zal de Herentalsenaar de mooie en waardevolle collectie op een eenvoudige manier kunnen bezoeken? Wat met de collectie beelden van Fraikin? Ook hier wordt het gebouw, de lakenhal, verder in gereedheid gebracht, maar ook hier gaat het om meer dan een bouwproject en is er nood aan een visie waarin alle actoren betrokken worden.

De cultuurraad adviseert het beleid om meer aandacht te besteden aan het stedelijk erfgoed en dit op twee vlakken. Enerzijds benadrukt ze de noodzaak om een duidelijke en gerichte erfgoedstrategie op te nemen in het cultuurbeleidsplan. Anderzijds stelt ze voor om een comité op te richten dat zich bekommert om en opkomt voor het Herentalse erfgoed, dat pijnpunten en noden op regelmatige basis evalueert en daaruit de nodige initiatieven kan voorstellen en adviezen kan verstrekken.

Naast het erfgoedbeleid adviseert de cultuurraad om ook een globaal museumbeleid op te richten. Dit is een beleid dat instaat voor de inventarisatie, evaluatie, uitbouw en gezamenlijke promotie van bestaande musea en verzamelingen, en dit in samenspraak met alle betrokkenen zoals daar zijn het OCMW, de kerkfabrieken, het cultuurcentrum, de dienst cultuurbeleid, de dienst toerisme en uiteraard ook private initiatieven.

Het volledige document “Aanbevelingen met betrekking tot het cultuurbeleid van de stad Herentals voor de periode 2012-2018” kan u nalezen op de website van de cultuurraad, www.cultuurraadherentals.be.

Ook Noorderwijk heeft nood aan een museum en in Morkhoven is er het Schedelhofmuseum.

Over het museum voor Notrevic in Noorderwijk : later meer.